2018 was een goed jaar voor onze Stichting

Bestuur

Het verheugt ons te kunnen melden dat onze Stichting wederom een goed jaar achter de rug heeft. Weliswaar ‘logeerde’ de ‘Jhr.J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ langer op de werf van Jachtwerk in Engwierum/Ee dan was voorzien, maar de geplande afvaarten werden dit voorjaar door de ‘Brandaris’ overgenomen.

De ‘Rutgers’ heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan en is, omdat het sturen steeds zwaarder ging, voorzien van een hydraulische stuurinrichting. Onze steun en toeverlaat Martien Seinen verzorgde met de schippers Aike Lettinga, Evert van Urk en Floris Haan deze ombouw. Het scheepje is nu met een pink te sturen! Voor het uiterlijk van dit museumstuk uit 1908 heeft dit geen enkele consequentie gehad.

De ‘Brandaris’ heeft het water dun gevaren, maar kreeg in het voorjaar tijdens een aantal afvaarten te kampen met plots opkomende mist/zeedamp. Om verantwoord en veilig te kunnen varen is een radarinstallatie noodzakelijk. Het bestuur heeft dan ook besloten om de ‘Brandaris’ met radar uit te rusten en krijgt daarbij financiële steun van de Stichting Vrienden van de Brandaris. Schipper Sierik Visman heeft uitgezocht welk type we het beste kunnen voeren en verzorgt de installatie. De bescheiden antenne komt in de voormast. Deze mast is voor een grote beurt naar de eigen werkplaats gebracht waarna ook de antenne en de bedrading konden worden gemonteerd. Om bij slecht weer enige bescherming in de cockpit te hebben is besloten om een wegklapbare tent, een zogenaamde Bimini, te laten maken. Zo’n tent en een radar antenne tasten weliswaar het silhouet van de ‘Brandaris’ enigszins aan, maar veiligheid en een beetje comfort voor de bemanning en gasten zijn anno 2019 noodzakelijk. Dit te meer omdat ook in de winter wordt gevaren. Tenslotte heeft de ‘Brandaris’ in december een nieuwe kachel in de machinekamer gekregen. De tweedehands die we hadden viel te vaak uit. Ook hier bood Martien Seinen hand- en spandiensten. Op het verlanglijstje staat nu nog een goede lenspomp. Eerder kwam onze Kromhoutspecialist Niels Mulder naar Terschelling om een lekkende keerring van de koppeling te vervangen.