Geen demonstraties paardenreddingboot in 2022

Roeireddingboot getrokken door paarden

Er zullen dit jaar geen demonstraties met de paardenreddingboot op Terschelling gegeven kunnen worden. Na twee jaar stilstand vanwege de Corona beperkingen, blijkt dat er onvoldoende paarden beschikbaar zijn.

Sommige getrainde paarden zijn inmiddels te oud, een eigenaar met paarden is afgehaakt en er zijn paarden kreupel of anderszins. De demonstraties werden altijd gegeven met twaalf Friese paarden. Daar van zijn er nog slechts zes beschikbaar. Omdat er onvoldoende Friese paarden met trekervaring zijn, is ook gekeken naar andere soorten, maar dat is niet gelukt. Er zijn wel heel veel paarden op het eiland, maar nauwelijks paarden die nog voor de wagen lopen. Alleen de huifkarbedrijven hebben trekpaarden, maar die hebben in het zomerseizoen volop werk. Bovendien moeten deze werkpaarden omzet voor hun respectieve bedrijven genereren. Geld om deze professionele paarden in te huren heeft de organiserende Stichting Museumreddingboot niet.

De stichting hoopt dat er in de toekomst toch een oplossing komt, want de demonstratie van een lancering van een roeireddingboot met paarden is uniek in de wereld. Om de reddingboot op de lanceerwagen over duin en strand te kunnen trekken moeten de eigenaren/menners jaarlijks een vijftal keren oefenen. Paarden moeten in span kunnen lopen en leren in colonne te trekken. Bovendien moet de eigenaar/menner fysiek in staat zijn om met de caravaan in een zeker tempo door het mulle zand te lopen.