Feestelijke intocht honderd-jarige reddingboot ‘Brandaris’

Douwe Tot en Evert van Urk in de stuurkuip van de ‘Brandaris’

Op 19 maart 1923 voer de toen nieuwe reddingboot ‘Brandaris’ om klokke twaalf de haven West-Terschelling binnen. Op het gemeentehuis, de vuurtoren Brandaris en op de afgemeerde schepen in de haven, hingen de vlaggen uit. Veel Terschellingers stonden aan de haven om het schip te verwelkomen. Deze ‘Brandaris’ vulde de opengevallen plaats in van de ‘Brandaris 1’, die in oktober 1921 met man en muis boven Vlieland verging.

Daarom wilden onze schippers aan dit historische feit van honderd jaar geleden aandacht schenken. Ze zorgden dat de ‘Brandaris’ op 19 maart 2023 om precies 12 uur gepavoiseerd en wel, aan de steiger afmeerde.

Onze honderd-jarige!

Wederom hingen er vlaggen op het gemeentehuis, de toren en op de steigers, en ook nu stonden er een kleine honderd belangstellenden ter verwelkoming op de kant. Liefst 15 vrijwillige bemanningsleden waren in hun blauwe winter- jassen aan boord en uitgerust met klassieke felgekleurde zuidwesters. In tegenstelling tot honderd jaar geleden werd de ‘Brandaris’ nu begeleid door de beide Terschellinger KN- RM-reddingboten ‘Arie Visser’ van station West en de ‘Frans Hogewind’ van station Paal 8.

Opstapper Gossen Smit verhaalde de wordingsgeschiedenis van de restauratie van deze ‘Brandaris’. Hij memoreerde dat de huidige schipper Evert van Urk en opstapper Douwe Tot die de boot bemanden, nazaten zijn van vroegere schippers. Ook schipper Sierik Visman sprak een woordje en had voor de burgemeester en diverse gasten een presentje in de vorm van een herinneringsschildje. Schipper Aike Lettinga, herstellende van een knie-operatie, werd in zijn rolstoel door diverse media geïnterviewd.

Daarna was er voor iedereen een ‘oorlam’. Het was een schitterende, feestelijke verjaardag. Die zal op 2 juni nog eens dunnetjes worden overgedaan in Den Helder. Dan wordt het honderdjarig bestaan van de Stichting Dorus Rijkers Fonds gevierd met de honderdjarige ‘Brandaris’ en de eveneens honderdjarige reddingboot ‘Dorus Rijkers’ als ere-gasten.

Van de feestelijke intocht van de ‘Brandaris’ en de redding- boten ‘Arie Visser’ en ‘Frans Hogewind’, verschenen foto’s en filmpjes op Omrop Fryslân, Omroep Zilt, Nationale Transport Gids, Federatie van Varend Erfgoed en de digitale dagkrant Shipping Newsclippings, Journaal Terschelling TV (Youtube) en weekblad de Terschellinger. Onze secretaris Jan Heuff had een uitvoerig interview bij KRO/NCRV op NPO 5 in de rubriek ‘Van Nu naar Vroeger’. Het journaal van Terschelling TV maakte een fraaie reportage van ca. 9 minuten. Die is terug te zien op Youtube onder Terschelling TV, journaal van 25 maart 2023. Met dank aan Hessel van der Kooy en Jetze de Beer voor hun professionele bijdrage.