Naamswijziging: Stichting Museumreddingboot Terschelling

De ‘Brandaris’ vertrekt voor een rondvaartje tijdens een van de vele zonnige voorjaarsdagen.

De naam van onze Stichting is sinds kort veranderd in ‘Stichting Museumreddingboot Terschelling’. Die benaming gebruikten we reeds als roepnaam. Hiermee worden onze activiteiten beter gedekt.

‘Stichting Behoud oudste Motorreddingboot ter Wereld Rutgers van Rozenburg – Terschelling’ is bedacht toen de initiatiefnemers er in 2002 in slaagden een motorjachtje in Zeeland te kopen dat het casco van de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ van de toenmalige Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij bleek te zijn. Dit was destijds de eerste ijzeren motorreddingboot ter wereld, gebouwd in 1907 en gestationeerd in Scheveningen en daarna in Lemmer.

In het Museum ’t Behouden Huys was al veel over de historie van het Terschellinger reddingwezen te zien, maar een historische reddingboot was er niet op het eiland. Daarom was het een buitenkans om dit scheepje te kopen en onder de vlag van het museum weer in oude staat terug te brengen. Het zou een tastbaar bewijs van de reddinghistorie worden. Het bleek de voorloper van de ‘Brandaris’ (I), die in 1910 op Terschelling werd gestationeerd en in 1923 met man en muis verging.

Beide vaartuigen kwamen luttele jaren na elkaar op de werf ’t Kromhout van ontwerper en bouwer Daan Goedkoop tot stand. Daarom was er reden te meer om het verleden van het Terschellinger reddingwezen met de historische ‘Rutgers’ zichtbaar te maken. En dus werd in 2003 de Stichting ‘met de lange naam’ opgericht om deze boot te behouden en na een succesvolle sponsoractie te restaureren – en voor het maken van educatieve tochten weer in de vaart te brengen.

Daarna kwam in 2007 de oudste en (op dat moment) enige varende roeireddingboot van Nederland, de ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900 naar Terschelling. Als klap op de vuurpijl werd de Terschellinger oudgediende, de ‘Brandaris’ (II) uit 1923 aan de museale vloot toegevoegd. De naam van de Stichting dekte de lading dus bij lange na niet meer en dus werd besloten deze te wijzigen in ‘Stichting Museumreddingboot Terschelling’.