Onderhoud Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg

De ‘Rutgers van Rozenburg’ is na een straalbeurt (tijdelijk) ontdaan van haar karakteristieke reddingbootkleuren. Op de romp is door een expert van de verzekering na meting aangegeven waar zich de dunne plekken bevinden.

De winter is voorbij en de ‘Brandaris’ is al weer volop in de vaart. De ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ daarentegen nog niet.

Dit scheepje maakte op zaterdag 28 oktober 2017 haar laatste tocht met gasten naar de zeehonden. Luttele dagen later ging ze uit het water voor de gebruikelijke winterslaap. Op woensdag 21 maart voer ze via Harlingen naar het Friese Ee bij Engwierum waar ze enkele dagen later droog werd gezet bij Scheepschilders en Jachtwerf Gebr. Dijkstra.

Hier is de Rutgers na 15 jaar trouwe dienst op zout water grondig onder handen genomen. Ze is gestraald en er is het nodige plaatwerk hersteld. Enkele bemanningsleden hebben in de beginperiode in Engwierum gebivakkeerd om de helpende hand te bieden. Door ziekte onder het personeel van de werf is er de nodige vertraging in het afwerkingsproces gekomen. Bovendien moeten de coatinglagen eerst goed uitharden voordat de stroppen om het schip kunnen worden bevestigd voor de tewaterlating.

We verwachten de ‘Rutgers’ pas begin juni terug. De ‘Brandaris’ neemt ondertussen – naast haar eigen programma – alle geplande afvaarten van de ‘Rutgers’ over.