Grote beurt ‘Rutgers van Rozenburg’

Grote beurt ‘Rutgers van Rozenburg’

Na vijftien jaar trouwe dienst op Terschelling werd het tijd voor groot onderhoud van deze bejaarde dame uit 1907. De bemanning had het scheepje weliswaar steeds puik onderhouden, maar nu werd het tijd voor een fikse beurt. Dat werd uitgevoerd door Jachtwerk Dijkstra in EE nabij Dokkum.

Hier werd het schip gestript en gestraald. Een surveyor inspecteerde het casco en uit zijn rapportage bleek dat de huid op enkele plekken erg dun was geworden. Er moesten derhalve meer nieuwe platen ingezet worden dan was voorzien. In het onderwaterschip aan de achterkant was dat een lastige klus: het roer, het roerframe en de schroef moesten worden gedemonteerd om de ronde beplating in de schroeftunnel aan te brengen. Ook bleek dat de zelfloospijpen moesten worden vervangen.

Doordat lopende het onderhoud bleek dat het verstandig was meer beplating te vervangen, doorkruiste dat de planning van de werf voor andere klussen. Daar kwamen ziekte van personeel en stagnatie in de aanlevering van materialen en onderdelen bij, waardoor de ‘Rutgers’ aanzienlijk langer op de werf moest blijven dan was gepland. De vrijwilligers hebben in deze periode bergen ondersteunend werk verzet. Evert van Urk schilderde met vaste hand de (lange) naam weer op de boeg. De ‘Brandaris’ nam vanaf mei de zeehondentochten van de ‘Rutgers’ over. Op 9 juli was onze ‘Rutgers’ weer als nieuw terug op station.