Laatste fase restauratie van start

Restauratie Brandaris

Wanneer u dit leest ligt de ‘Brandaris’ geheel onttakeld in de loods van Multiship in Harlingen voor de laatste fase van de restauratie, die in 2012 is ingezet. Omdat destijds de financiën voor de restauratie zeer beperkt waren en het schip als een monument op de wal zou worden gezet, is volstaan met het waterjetten van de huid. Nu het schip echter varend op zout water in bedrijf is, blijken de verflagen onvoldoende te hechten en is het noodzakelijk het hele casco uitwendig grondig aan te pakken door het te gritstralen en in een tweecomponenten verfsysteem te zetten. Hiervoor moest het schip op Terschelling worden onttakeld. Alles wat aan dek los en vast zit is gedemonteerd.

De grootste klus was het afnemen van de masten, maar dankzij de hulp van Dirk Hoekstra met behulp van zijn mobiele kraan ging dit vlekkeloos. Maar antennes, misthoorn, ruitenwisser, zoeklichten, springnet, klimnet, reddinghaak, peilstok, vaarboom, reddingboeien, banken, borden, fender, schoorsteen kachel, lichtkoepels in dek, teakhouten vlonders in de cockpit, railingdraden en tal van leidingen moesten worden weggenomen. Dat was heel veel werk dat vooral de schippers Evert van Urk en Sierik Visman en onze (oud)-WBS’ers voor hun rekening hebben genomen. Ook het ankerspil is losgekoppeld omdat het apart zal worden gestraald. De ankerkettingen zullen worden vernieuwd.

Dit alles is mogelijk dankzij gelden van onze sponsoren: Mienskipfonds van de provincie Fryslân, de jubilerende Beurtvaart Nederland, de Familievereniging Eschauzier, het Dorus Rijkers Fonds, de stichting Hulp na Onderzoek, de Gemeente Terschelling, Stichting De Leeuwenberg, de stichting Vrienden van de Motorreddingboot Brandaris en diverse (kleine) giften van particulieren.

Ook vanuit onze Stichting hebben we uiteraard ‘spaargeld’ ingebracht. Tenslotte mag niet worden vergeten er een grote inzet is van al onze vrijwilligers. We hopen dat de Brandaris deze laatste fase glansrijk zal doorstaan. De kans bestaat natuurlijk dat er ook tegenvallers kunnen komen hoe goed ook alle werk tevoren is ingeschat. In dat geval wordt het duimen in verband met ons banksaldo, al hebben we enige reserve. In januari hopen we het schip weer naar Terschelling te kunnen varen.