Statietrap voor de ‘Rutgers van Rozenburg’

Statietrap

De “ Jhr.J.W.H. Rutgers van Rozenburg” ligt weer veilig onder haar wintertent op de stallingtrailer bij de Museumwerf. Om de tent te monteren en ook om werkzaamheden aan boord uit te voeren, werd altijd een laddertje tegen het schip gezet om aan boord te klauteren. Dat was verre van ideaal, om over veiligheid maar te zwijgen. Op verzoek van de schippers is door het Terschellinger bedrijf TripHek een heuse statietrap met leuning gemaakt, die naast het schip kan worden geplaatst. Het is voor onze vrijwilligers nu veel comfortabeler om met gereedschap of materialen aan boord te gaan.

De roerkoning van de ‘Rutgers’ lekt nog steeds en regelmatig smeren en de pakking aandraaien voldoen niet meer. Groot onderhoud is hier noodzakelijk. De nieuwe buitenboord-koelwaterleiding lekt ook nog steeds, maar dat kan staande op de trailer niet worden verholpen. De schippers stellen voor dit voorjaar op de werf in Harlingen te hellingen, om dit euvel definitief te (laten) verhelpen. Het schip kan dan tevens in een verse laag antifouling worden gezet.

Een wens van de bemanning is om een grotere en betrouwbare navigatieplotter te installeren, want de huidige voldoet niet. De ‘Rutgers’ vaart, net als de ‘Brandaris’ trouwens, vrijwel continu in niet-betond vaarwater, dat steeds aan verandering onderhevig is. Een actueel ‘lijntje’ op een goed afleesbaar scherm is dan ook zeer welkom en bevordert de veilige vaart.