Sleutelen aan de ‘Rutgers van Rozenburg’ en aan de ‘Brandaris’

Op de foto is het door Adri op maat gemaakte deel van de uitlaat zichtbaar, evenals twee van de nieuw gemonteerde steunen.

Op 6 november is de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ uit het water gehaald, gelukkig voordat de eerste zware najaarsstorm over het eiland trok. Ze wordt altijd gestald op het terrein van de museumwerf.

Daar zijn de nodige reparaties aan de motor uitgevoerd door onze werktuigkundige Adri van den Driest (foto onder). Dat was hard nodig, want tijdens de rondvaarten in augustus ontstond er een scheur in de motoruitlaat. Op zich niet zo’n grote grote klus om te repareren, maar de versleten steunen onder de motor bleken de oorzaak te zijn. Daardoor was de motor geleidelijkaan meer gaan trillen. Op het droge is het noodzakelijke werk aangepakt en dat had toch wat meer voeten in de aarde dan aanvankelijk was ingeschat. Het is Adri gelukt om met speciaal gereedschap de zaak weer in orde te brengen. Nu hij toch bezig was vond hij ook dat er aan de elektrische bedrading nog het één en ander verbeterd moest worden – en zo geschiedde.Op de foto hiernaast is het door Adri op maat gemaakte
deel van de uitlaat zichtbaar, evenals twee van de nieuw
gemonteerde steunen.

Brandaris

De oliekoeler aan één van de motoren vertoonde al geruime tijd enige lekkage. De gelekte olie werd weliswaar opgevangen, maar feitelijk moest er een nieuwe komen. Nieuw is dat toch een pittige kostenpost, maar onze werktuigkundige Arjen Sipma wist raad. Hij tikte een passende gereviseerde koeler voor een zacht prijsje op de kop. Die is inmiddels gemonteerd en de oude wordt nu onder handen genomen en komt straks als reserveexemplaar in de opslag. Begin februari is de ‘Brandaris’ naar de werf van Multiship Holland in Harlingen vertrokken waar de schroefassen getrokken zullen worden. Verleden jaar was daar tijdens de laatste restauratiefase geen budget voor, maar dankzij de genereuze gift van het honderdjarige Dorus Rijkers Fonds kan dat nu alsnog. We hopen dat er geen tegenvallers zullen zijn. Vanwege een brugstremming in Harlingen moest de voormast plat worden gelegd.