Winterse perikelen

Oude tijden herleven! De ‘Brandaris’ in het ijs, zowel de afgelopen winter

De ‘Brandaris’ maakte in de Kerstvakantie nog enkele tochten. In februari kregen we in de haven te maken met forse ijsgang. Dat leverde naast mooie plaatjes enkel wat schade aan het verfwerk rond de waterlijn op.

De reddingboot ‘Arie Visser’ van de KNRM raakte door het ijs ingesloten en de schipper vroeg of de ‘Brandaris’ in voorkomende gevallen zou kunnen helpen om een weg vrij te maken, of om zelfs in een noodgeval op het Wad als reddingboot te fungeren. In het verleden werd in de winter zekerheidshalve door de KNRM een stalen oudgediende op Terschelling gestationeerd, die de taak van de kwetsbare moderne reddingboot met waterjets bij ijsgang zou kunnen overnemen. Dit jaar was blijkbaar geen reserveboot beschikbaar. Onze vrijwilligers reageerden positief op het verzoek, maar hoefden (gelukkig) niet in actie te komen. Het zou ook geen pretje zijn geweest om bij oosterstorm en strenge vorst uit te moeten varen. Immers de ‘Brandaris’ heeft een open stuurkap en biedt weinig bescherming aan de bemanning tegen wind, hagel, buiswater en ander ongerief…

De ‘Brandaris’ was met de Paasdagen beschikbaar voor rondvaarten en verzorgde begin april ook een asverstrooiing. Daarna ging ze naar de werf van Talsma in Franeker voor reparatie aan één van de fenders. Vanaf 29 april was ze weer op station.